Информация за църквите и манастирите

Църкви и манастири за района на Априлци

Религиозният туризъм е най-разпространената форма от алтернативните видове туризъм. Пътуването с цел, посещение на религиозните паметници има множество привърженици в целия свят. Районът около Априлци е изключително богат на християнски храмове. Вярата е запазила будния дух на месните жители и ги е съхранила през вековете под турско робство.
Света Троица е девически манастир в Априлци. Построен е през 1830 година като семеен манастир. Състои се от черква с един купол и параклис към нея. Обитаван е в началото от 40 монахини, които са приели, година след създаването му, първото напечатано издание на Римската обител. Манастирът е бил опожарен от турците, като при възстановяването му е построена костница на загиналите в освободителните движения.
Храм-паметник Свети великомъченик Георги Победоносец се намира в град Априлци. Изграден е в памет на 142 души загинали в Априлското въстание. Строежа на храма започва през 1895 година и завършва девет години по-късно, на 23 април - Гергьовден.
В град Априлци е гробищната църква Света Петка Параскева обявена за паметник на културата с национално значение. Възникнала е в периода на ранното Възраждане, около 1814 година. Църквата е вкопана изцяло в земята, за да отговаря на тогавашните турски изисквания.
На 5 километра от Априлци се намира село Скандалото. През 1870 в това селце е построена църквата Архангел Михаил. Храмът е уникален с неговите каменни барелефи и впечатляващи каменни фигури. Отличава се също и с оригиналните си стенописи и форма на трикopaбнa базилика.
Село Кръвеник е на 6 километра от град Априлци и е центърът на Априлското въстание избухнало през 1876 година. В това селце е построена църквата Свети Никола през 1914 година. Преди нея, на нейното място е съществувала малка църква, но е опожарена по време на Априлското въстание. Християнският храм на това място е впечатляваща каменна сграда с два купола.
На 20 километра от Априлци се намира село Гумощник. В това селце през 1839 година е построена значителна за времето си църква с име Св. Николай Летни. Този храм днес е обявен за паметник на културата. В двора му се намира паметник на загиналите от „Титаник”. Селото се слави и със своето килийно училище, построено през 1826 години.
Също на 20 километра от Априлци се намира троянския манастир Успение Богородично. Възникнал през ХVII век манастирът се е запазил и до днес. Нарежда се на трето място по големина в България. Тук се пази чудотворната икона Света Богородица-Троеручица.
Отново на 20 километра от град Априлци е Батошевският мъжки манастир Въведение Богородично. Възникнал през 1250 година в гъста непокътната гора, високо в Севлиевския Балкан, на брега на река Росица. Манастира също е бил опожаряван по време на Априлското въстание, но в ранните години след Освобождението е възстановен. Храмът е участвал активно в подготовката за Априлското въстание.  

Районът около Априлци е изключително богат на християнски храмове.

уеб дизайн